Felven og syvsoveren af Ulla Schejbel Nielsen


”Felven og syvsoveren” af Ulla Schejbel Nielsen, udgivet i 2019 hos forlaget Books on Demand. 4/5 stjerner. Reklame: anmeldereksemplar.

I udkanten af engen bor Felven i en gammel træstub. Hun er ikke som de andre feer, og de småfebørn står ofte og kigger gennem Felvens grønne vindue for at se hende.
Hun er nemlig hverken fe eller elver, men hun drømmer om at være ligesom de andre. Hendes hår er langt og mørkt, huden er bleg, øjnene er blågrønne og vingerne er så små, at de ikke kan bære hende.
En dag begynder jorden at ryste, og ingen ved hvorfor. Den ældste fe og elverkongen giver Felven en opgave, som kun hun kan løse. Sammen med en lille syvsover, der har svært ved at holde sig vågen, men faktisk viser sig at være ganske klog, må de forsøge få kontakt til de underjordiske. Turen bliver dog lang og omstændig, og det hjælper da slet ikke, at Syvsoveren falder i søvn, liiige idet den vil fortælle noget vigtigt. Det er en hård og farlig rejse for de to, og de kommer igennem mange udfordringer.

Med fine illustrationer fordelt rundt omkring på enkelte sider i bogen, var dette en sød og hyggelig bog, som havde en handling der var spændingspræget på en overskuelig måde. I den eventyrlige verden, der bliver opbygget i bogen, føres læseren ind i fortælling med feer og elvere, og en hovedperson, der ikke passer ind i nogle af disse, og altid føler sig anderledes.

”Det var et af febørnene, der havde fundet på at kalde hende Felven.
”Hun er ingen fe, og hun ligner ikke elven – pas på, nu kommer Felven.” ”

Det er tydeligt, at Felven føler sig udenfor, og hele tiden kæmper hun for at passe ind. Det er bare ikke nemt, når man ikke kan passe hos hverken elverne eller feerne, og alle ser ned på hende, hvorend hun kommer. Det er en sød fortælling om at være anderledes, og kæmpe for at være som alle andre – for udelukkende at finde ud af, at måske netop det, der gør en anderledes, er den styrke man har brug for. Det går op for alle, at det kun er Felven der kan udføre den vigtige opgave – kun hun kan gøre det, netop på grund af, at hun er anderledes og altså både er elver og fe. Det, der hele hendes liv, har føltes som hendes svaghed, og grunden til, at hun er udenfor, viser sig egentlig at være hendes helt egen styrke; den styrke, hun har brug for.

Den fantasifulde verden med feer, elvere og syvsoveren beskrives i et detaljeret sprog, der levendegør omgivelserne og giver nogle fine beskrivelser af skoven de går igennem, mosset under fødderne og de søde bær, de plukker på vejen.
Det er en munter, spændende og sød historie, der egner sig fint til højtlæsning fra 5 år, og til selvlæsning fra ca. 8-9 år.

Kommentarer

Populære indlæg