Det blå slot af L. M. Montgomery


”Det blå slot” (org. Titel: ”The blue castle”) af L. M. Montgomery, udgivet i 2018 (org. udgivet i 1926). Læst på dansk – originalsproget er engelsk. 5/5 stjerner. 

Valancy Stirling vågner op på sin 29 års fødselsdag med tårer i øjnene og en tyngende følelse i maven, fuld af fortvivlelse; hun føler sig nemlig mest af alt som en fiasko, idet hun stadig bor hos sin dominerende, strenge og dikterende familie, som benytter hver en lejlighed til at nedgøre hende. Hun har aldrig været forelsket, og betragtes som en gammeljomfru. Hendes tilflugt for at forsøde det monotone, trivielle og triste liv hun har, er hendes tilflugt hendes helt eget sted i hendes dagdrømme: Det blå slot, som kun hun kan finde. Dét, og så John Fosters bøger om naturen, som hun ivrigt læser og holder meget af.
Hendes liv vendes på hovedet efter et besøg hos lægen, som giver hende et skæbnesvangert brev. Dette ændrer hele hendes holdning, og pludselig befrier hun sig fra de dominerende omgivelser og fører hende til, at hun må møde nye mennesker og bevæge sig væk fra den dominerende familie. Alt sammen noget, der medvirker til, at hun efterhånden også får lov at mærke, at hun lever, og bringer hende tættere på hendes uopnåelige drømmeslot.

Montgomery formår at give en vigtig pointe i bogen om, at turde gøre nogle ting, at befri sig selv fra de ting, som hæmmer en. Valancy, som før var underkuet og trist, blomstrer op efter hun tager sit liv i egne hænder. Denne pointe er skrevet i et humoristisk og kærligt sprog, som på fineste vis minder os om det som vi allerede ved, men sommetider glemmer: at huske, at værdsætte livet. Gøre dagene til noget specielt og ligesom Valancy pludselig indser: være glad for, at man er til. For hende blev dagene pludselig noget, hun måtte gøre noget specielt ud af, fordi hun var glad for, at hun havde muligheden for det.

""Frygt er en dødssynd," sagde pludselig en stille, lille stemme langt væk, helt bagest i Valancys bevidsthed. "Næsten al ondskab i hele verden har sin oprindelse i den kendsgerning, at en eller anden er bange for et eller andet."
Valancy rejste sig op. Hun var stadig gerebet af frygt, men hendes sjæl var hendes egen igen. Hun kunne ikke svigte den indre stemme."


Efter Valancy har fået de skæbnesvangre nyheder at vide, frygter hun ikke længere livet; hun føler sig faktisk langt mere fri, end hun nogensinde har gjort. De grå og triste dage, der før klistrede sig sammen, er lige pludselig talte, og hun har til hensigt, at få det bedste ud af sine dage, hun overhovedet kan. Dette får hende til at blive mere modig. Hun tør befrie sig, leve efter hendes egne idéer og gøre præcis, hvad hun selv har lyst til - ikke hvad alle andre mener, at hun skal.

Jeg havde glædet mig meget til at åbne denne bog og se, hvordan en enkeltstående bog af Lucy Maud Montgomery ville være, og så endda en, som er henvendt hovedsageligt til voksne. Kunne den nu beholde denne sødmefulde  stil og de nærmest magiske ord, jeg så godt kan lide ved hendes bøger? For Montgomery skriver simpelthen så smukt, og hendes karakterer er altid helt fantastiske. De er drømmere, som holder fast i deres søde drømme, helt indtil det sidste. Denne historie er ingen undtagelse. Valancy holder også stædigt ved sine hemmelige dagdrømme, selv i de triste øjeblikke af hendes liv.

"Men nu elskede hun vinter. Vinteren var smuk i 'udmarken' - næsten ulideligt smuk. Dage med glasklar stråleglans. Aftener, der var som kopper af fortryllelse - den reneste årgang af vinterens vin. Nætter med deres flammende stjerner. Kolde, raffinerede vintersolopgange. Henrivende isblomster overalt på vinduerne i Det Blå Slot. Måneskin på birketræerne i et tøbrud af sølv. Pjaltede skygger på stormfulde aftener - sønderrevne, snoede, groteske skygger. Store stilheder, dybe og søgende. Juvelbesatte barbariske bakker. Solen, der pludselig brød gennem de grå skyer over lange, hvide Mistawis. Isgrå skumringer, brudt af snestorme, hvor deres hyggelige dagligstue, med ildskærets kobolder og de uudgrundelige katte, virkede hyggeligere end nogensinde. Hver time bragte en ny åbenbaring og undren."


Montgomery beskriver årets forskellige årstider og måneder så smukt, at man ligefrem længes efter hver og én. Der er så mange smukke beskrivelser og citater i bogen, at skulle jeg citere alle de gyldne øjeblikke, ville næsten hele bogen blive skrevet ned igen. Drømmende ord prydes nemlig hele bogen igennem, og hun skriver så fortryllende og fængslende i et næsten poetisk sprog, som er så smukt udført, at man må læse nogle af sætningerne to gange, for virkelig at smage på ordene.

Tredive sekunder kan være meget lang tid indimellem. Længe nok til at udføre et mirakel, eller en revolution. På tredive sekunder ændrede livet sig fuldstændigt for Barney og Valancy Snaith. 

Det eneste jeg ikke kunne komme overens med, havde intet med bogens indhold at gøre, men derimod forsiden. Den danske oversættelse af bogen er virkelig indbegrebet af "Don't judge a book by its cover" - for jeg er oprigtig forbavset over forsiden. Det ligner mest af alt en bog, som skulle have overskriften "Naturfag for 4. klasse". Den overraskede mig på grund af alle de fine forsider Montgomerys andre bøger ellers har. Efter endt læsning har jeg en idé om, hvorfor de netop har valgt denne forside, og hvis dette har været hensigten bag den, kan jeg godt se logikken - men jeg synes stadig, forsiden kunne have været langt bedre, for historien inden i er noget så skøn og romantisk.

Det er en smuk, sød og rørende bog om både at finde sig selv og holde fast i sine egne værdier, men også en påmindelse om, at nyde livet, og turde tage chancer, og det hele er fyldt med en varm humor. Kærligheden i bogen er ligeledes romantisk og sukkersød, og det er virkelig en feel good bog på eventyr manér, som efterlader en med et smil på læben.

Kommentarer

  1. Jeg har altid elsket Anne-bøgerne, men har faktisk ikke gjort mit bekendtskab med andre af Montgomerys bøger. Denne bog lyder virkelig god!

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, Anne er også en skøn karakter! Kan også varmt anbefale denne bog :) Emily-triologien af Montgomery er også helt fantastisk! :)

      Slet

Send en kommentar

Populære indlæg